In de beginfase is de honing vloeibaar, na een
tijdje kristalliseert de honing (stolt). Dit natuurlijke proces heeft geen
invloed op de kwaliteit van de honing. Het kristallisatieproces hangt af van de
bloemsoort : de honing is vloeibaar (acacia) of niet (koolzaad), licht korrelig
(klaver),meer korrelig of dik met "suikerkorrels" (heide). Een
korrelig gevoel duidt geenszins op de toevoeging van suiker. Er zijn qua smaak
en aroma evenveel verschillen in de honingen als er soorten bloemen zijn.
Honing is beslist voedzamer dan suiker.
De honing van Peter Otte is altijd koud geslingerd
zonder toegevoegde suikers, zonder antibiotica of organofosforverbindingen
(pesticiden). Het bevat alleen natuurlijke suikers zoals fructose, glucose,
maar ook mineralen, aminozuren, koper, calcium, fosforzuur en sporenelementen.
Honing is een echte traktatie voor onze
smaakpapillen en in de keuken!!!
Daarnaast plaatst Peter Otte zijn bijenkorven ver
weg van snelwegen en industriegebieden. In de loop der jaren heeft hij gronden
gevonden waar bijen kunnen vliegen in de pure natuur.
2. Propolis
Propolis
is een kleverige harsachtige stof die de bijen van de knoppen van bepaalde
bomen halen, zoals populieren, tamme kastanjes, berken, naaldbomen.
De
hars wordt door de bijen gebruikt om kieren en gaten in hun woning te dichten
en volledige hygiënisch te ontsmetten. Ongewenste dieren die de kast
binnendringen, zoals een muis , worden doodgestoken en vervolgens overdekt met
een laag propolis om de bijenwoning vrij te houden van ziektekiemen. Dit is
belangrijk omdat de duizenden bijen,die in een kleine ruimte met elkaar leven,
bij de minste bacteriële besmetting ten onder kunnen gaan.
1
op 2000 mensen is allergisch aan propolis. Dit is uit te testen door 's avonds
een beetje propolis in de elleboogholte aan te brengen. Als men allergisch is,
ontstaat in de loop van de nacht of de volgende morgen een rode vlek, wat jeuk
of een onaangenaam gevoel in de keel.
3. Stuifmeel
Aan de pootjes van de bijen hangen gekleurde
bolletjes. Dit is geen honing maar stuifmeel. Pollen bevatten zeer belangrijke
eiwitten, mineralen en vitamines (A, B1, B2, B3, B6, B8, B9, B12, C, D, E en K)
Belangrijk voor bijen en larven en ook goed voor ons om ons lichaam te
versterken.
4. Koninginnenbrij
Honing en stuifmeel worden gebruikt als voedsel
voor bijen. Maar de koningin krijgt een energieker dieet, wat haar een langere
levensduur zal geven dan die van de werkbijen. Dit energetische voedsel wordt
koninginnenbrij genoemd. Koninginnenbrij kan als voedingssupplement worden gebruikt
om energie te geven aan mensen die zich zwak voelen.
Samenstelling :
Water: 65%
Eiwit: 12%
Vet: 6%
Suiker (monosacharide) 12%
Residuen: 3%
Mineralen (ijzer, mangaan, kobalt, nikkel, zilver…)
Vitaminen (B1, B2, B5, B6, B12, C, E, enz.)